&Tau;&alpha; &tau;&epsilon;&tau;&alpha;&rho;&tau;&#940;&kappa;&iota;&alpha; <br />&tau;&omicron;&upsilon; 10&omicron;&upsilon;!
  • Πρωτοσέλιδο
  • Πολλά και διάφορα
  • Γράφει
  • Βιβλιοφάγοι
  • Τα περσινά
  • Γράψτε μας κάτι
  • Οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους

η Εύη

16/4/2014

 

Στο Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά

Στις 3 Απριλίου πήγαμε εκδρομή στο «Ναυτικό Μουσείο» στον  Πειραιά.
Στη διαδρομή είδαμε κάτι μεγάλα και εντυπωσιακά καράβια. Είδαμε το «Συμμαχικό Νεκροταφείο» και τελικά φτάσαμε και στο «Ναυτικό Μουσείο.»
Σκαρφαλώσαμε σε κανόνια, τουρμπίνες και σε ένα μεγάλο υποβρύχιο. Αργότερα μια κυρία μας ξενάγησε στο μουσείο. Εκεί παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα με φωτογραφίες από καράβια. Επίσης μας μίλησε για τις τριήρεις και τα εμπορικά πλοία. Είδαμε και τα εκθέματα που είχε στο μουσείο.
Πέρασα πολύ ωραία.

η Χρυσούλα

20/3/2014

 

Ο καλός λύκος και η κακιά κοκκινοσκουφίτσα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό λυκάκι και έπρεπε να πάει φαγητό στη γιαγιά του που ήταν άρρωστη. Πριν βγει έξω είπε η μαμά λύκαινα:
- Πρόσεχε τις κακές κοκκινοσκουφίτσες.
- Εντάξει. Γεια! είπε το λυκάκι και έφυγε.                
Στον δρόμο είδε μια κοκκινοσκουφίτσα και τη ρώτησε:
- Που πας;
-Στις κούνιες να παίξω.
Όπως το λυκάκι περπατούσε η κοκκινοσκουφίτσα του παίρνει το καλαθάκι με το φαγητό και άρχισε να τρέχει. Μόλις το λυκάκι το κατάλαβε άρχισε να τη κυνηγάει. Ξαφνικά έφτασαν σε μία έρημο και άρχισαν να ζεσταίνονται.Νύχτωσε και το λυκάκι φοβότανε. Ήθελε να γυρίσει πίσω και γι' αυτό άρχισε να τρέχει. Μετά από λίγο ένιωσε ένα τσίμπημα στο κεφάλι άνοιξε τα μάτια του και είδε ότι βρίσκετε στο δωμάτιό του.

η Αντιγόνη

17/2/2014

 

Μελετώ ένα οικοσύστημα

Πήγα στον Ασύρματο για να μελετήσω το οικοσύστημά του.
Στο πάρκο βρήκαμε δέντρα (φοίνικες, πεύκα, ελιές, κυπαρίσσια, λεύκες κ.α.). Επίσης βρήκαμε έντομα όπως μέλισσες, μύγες και πεταλούδες. Είδαμε και πολλά πουλιά:σπουργίτια, περιστέρια και άλλα πουλιά που ζουν εκεί.
Από τα δέντρα και τα φυτά που βρήκα στον Ασύρματο συγκέντρωσα και έφερα λίγα από αυτά.
Ο Ασύρματος θα ήταν πιο ωραίος εάν δεν υπήρχαν τα σκουπίδια, τα καλώδια και οι κεραίες και είχαν φτιαχτέι χώροι που θα ομορφαίναν αυτό το πάρκο.
Έμβια
μυρμήγκια
σαλιγκάρια
μέλισσες
δέντρα
φυτά
λουλούδια
σκυλιά
γάτες
άνθρωποι
πουλιά
έντομα
Άβια
πέτρες
χώμα
καλώδια
κεραίες
κτίρια
σκουπίδια
γήπεδα


ο Σταύρος

17/2/2014

 

Μελετώ ένα οικοσύστημα

Για τη μελέτη ενός οικοσυστήματος, επισκέφτηκα το Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι.Ο Κήπος αυτός λειτουργεί σχεδόν 4 δεκαετίες και χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα. Το καλλιεργημένο, με έκταση περίπου 200 στρέμματα και τα φυσικά οικοσυστήματα με έκταση περίπου 1600 στρέμματα, ένα φυσικό δάσος από πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια και θάμνους (φρύγανα, θυμάρι, κ.τ.λ.).
Περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 φυτικά είδη και υποείδη. Η βλάστηση στο έδαφος είναι πλούσια και όπως πληροφορήθηκα στην περιοχή ζουν και αρκετοί λαγοί, πέρδικες, κοτσίφια, σπουργίτια, αηδόνια, γεράκια καθώς και χελώνες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι κ.α.
Το καλλιεργημένο τμήμα του κήπου χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα ως εξής :
  1. Δενδρώνας . Στο τμήμα αυτό είδα δέντρα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και δέντρα από ξένες χώρες όπως βελανιδιές, πλατάνια, κουτσουπιές, κέδρους, φοίνικες, ελιές, γιούκες και πανέμορφα μπαμπού.
  2. Ιστορικά φυτά. Το τμήμα των ιστορικών φυτών είναι μοναδικό σε ολόκληρο των κόσμο καθώς φιλοξενεί φυτά από την αρχαιότητα και φυτά με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.
  3. Ανθώνας. Στο τμήμα αυτό, είδα πολλά είδη λουλουδιών, κάποια που ήταν γνωστά σε εμένα, τριανταφυλλιές, γαριφαλιές, μανώλιες) και άλλα με παράξενες ονομασίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κήπου καθώς έχει και πολλές λίμνες, οι οποίες είναι σε διαφορετικά επίπεδα και έτσι υπάρχει συνεχής ροή του νερού από τη μια μέσα στην άλλη. Στις λίμνες επίσης υπάρχουν πολλά υδρόφυτα αλλά και χελώνες, οι οποίες αυτήν την εποχή δεν βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού λόγω του κρύου.
  4. Οικονομικά φυτά. Εδώ καλλιεργούνται είδη που προσφέρουν διάφορα προϊόντα στον άνθρωπο όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, η ξυλεία, οι ίνες, βαφές, ρητίνες, αρώματα κ.α.
  5. Φαρμακευτικά φυτά. Φυτά που είναι γνωστά ως βότανα όπως η δάφνη, η φασκομηλιά, το θυμάρι, το τίλιο, το θρούμπι, το μελισσόχορτο, το τσίντζερ, η αλόη κ.α., τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών και κυρίως για την παρασκευή φαρμάκων.
Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία και έβγαλα μια σειρά από φωτογραφίες μέσα στον κήπο.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να έχω μαζί μου μαγνητόφωνο για να μαγνητοφωνήσω τα σπουργίτια, τα αηδόνια και τα κοτσύφια που τιτίβιζαν και κελαηδούσαν ασταμάτητα καθώς και τους ήχους από τη ροή του νερού από τη μια λίμνη στην άλλη .
Ανυπομονώ να ξαναπάω την Άνοιξη για να δω τα χρώματα από τα λουλούδια και από όλα τα δέντρα. Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να δει κανείς τα ανθισμένα φυτά!

ο Βασίλης

19/11/2013

 

Φτιάχνω το δικό μου ηφαίστειο

Picture
Σε ένα μπολ βάζουμε 5 μεγάλες κουταλιές αλεύρι και 3 μικρές κουταλιές σόδα.
Γεμίζουμε ένα ποτηράκι ξύδι και ρίχνουμε το ξύδι στο μπολάκι. Παρακολουθούμε τη λάβα να φουσκώνει.
(Άμα θέλετε ρίχνετε 2-3 σταγόνες σιρόπι φράουλας για να πάρει το χρώμα της λάβας).


η Αποστολία

18/11/2013

 

Η γιορτή του Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου διοργανώθηκε στο σχολείο μας μια γιορτή για το Πολυτεχνείο, προς τιμή εκείνων των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία της χώρας μας.
Στη γιορτή αυτή τα παιδιά της Ε’ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους ετοίμασαν μια παράσταση. Κάποια παιδιά είπαν ποιήματα, ενώ κάποια άλλα φώναζαν συνθήματα όπως «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κ.α.
Τα παιδιά της Δ’ τάξης μαζί με τη δασκάλα της Μουσικής αποτελούσαν τη χορωδία και τραγούδησαν τραγούδια εκείνης της εποχής.
Η Αίθουσα Τελετών του σχολείου μας ήταν γεμάτη από παιδιά και γονείς.
Δύο από τα τραγούδια που είπαμε:

Ο εχθρός λαός, 1975
στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ήτανε νέοι, 1976
στίχοι: Μανώλης Αναγνωστάκης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

η Αντιγόνη

18/11/2013

 

Ο καταρράκτης του χωριού μου

Κοντά στο χωριό μου υπάρχει ένας μεγάλος καταρράκτης που κυλάνε τα νερά του ολημερίς.
Αυτό το μέρος το επισκεπτόμαστε συνήθως τα καλοκαίρια και είναι πολύ όμορφο.
Όταν περνάνε οι επισκέπτες από αυτόν τον καταρράκτη σταματάνε για να τον θαυμάσουνε. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα ασταμάτητα νερά που τρέχουν και πέφτουν με πάρα πολλή δύναμη στο έδαφος.
Αυτό το μέρος έχει πολλά βράχια, χρωματιστά λουλούδια και πολλά πουλιά.
Όταν είναι χειμώνας και βρέχει, τα νερά γίνονται πιο πολλά και πέφτουν με πιο μεγάλη δύναμη και ορμή.
Όταν πηγαίνω σ' αυτό το μέρος, νιώθω πολύ όμορφα.

η Όλγα

18/11/2013

 

Η θάλασσα στη Χαλκιδική

Η Θάλασσα στη Χαλκιδική είναι μία πολύ ωραία θάλασσα  και την επισκέφτηκα το καλοκαίρι και μου άρεσε πολύ.
Έχει ωραία αμμουδιά και ωραίο βυθό. Γύρω γύρω έχει δέντρα και πουλάκια.
Μου έκανε  εντύπωση ότι κρατούσαν καθαρή την παραλία .
Όταν μπαίνω μέσα μου προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

η Μαριλένα

13/11/2013

 

Η Βόλτα στο Στάδιο

Picture
Σήμερα πήγαμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ήταν πολύ ωραία. Πρώτα πήγαμε στις κούνιες και μετά η ξεναγός μας ξενάγησε.Όταν μπήκαμε στη σπηλιά είχα πολύ αγωνία για το τι θα έκρυβε μέσα.
Στο τέλος της ξενάγησης πήγαμε στο κέντρο του σταδίου δηλαδή στο γήπεδο.
Παίξαμε πολλά παιχνίδια που είχαν σχέση με αθλητισμό. Οι κύριοι και οι κυρίες ήταν πολύ καλοί βέβαια μας μάλωσαν λίγο αλλά τι να κάνουν για να καταλάβουμε.
Ήταν μία αξέχαστη μέρα. Εύχομαι κάποτε να ξαναπάμε μία μέρα όλοι μαζί.

ο Σταύρος

8/11/2013

 

Το Παναθηναϊκό Στάδιο

Ένα από τα έργα που ομορφαίνουν την πόλη των Αθηνών είναι το Παναθηναϊκό   Στάδιο γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο.
Βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού.  Μπροστά από το στάδιο περνούσε ο Ιλισσός ποταμός ο οποίος σήμερα είναι μπαζωμένος.
Κτίστηκε το 326 π.χ. επί Λυκούργου και εκεί έγιναν τα μεγάλα Παναθήναια.
Στα χρόνια των Ρωμαίων έγινε ανακαίνιση το 140 μ.χ. από τον Ηρώδη τον Αττικό. Τότε ήταν που οι θέσεις των θεατών έγιναν μαρμάρινες από λευκό πεντελικό μάρμαρο.
Στα χρόνια του Μεσαίωνα είχε απογυμνωθεί τελείως από τα μάρμαρά του.
Όταν το 1896 αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και μάλιστα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τότε άρχισαν οι διεργασίες για την ανακατασκευή του.
Την ανακατασκευή ανέλαβε ο Γεώργιος Αβέρωφ και προς τιμή του υπάρχει μέχρι σήμερα μαρμάρινος ανδριάντας του δεξιά στην είσοδο του Σταδίου. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Βρούτο. Τα σχέδια για την ανακατασκευή του Σταδίου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Αναστάσης Μεταξάς.
Στις 25 Μαρτίου 1896 άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έληξαν στις 3 Απριλίου με μεγάλη επιτυχία. Νικητής ήταν ο Σπύρος Λούης στο Μαραθώνιο αγώνισμα.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε για πρώτη φορά και ο Ολυμπιακός Ύμνος. ­­­­

Picture
    Picture

    Συντάκτες

    All
    Αντιγόνη
    Αποστολία
    Βασίλης
    Εύη
    Μαριλένα
    Σταύρος

Powered by Create your own unique website with customizable templates.